Pengubahan wang & pengelakan cukai: kesan terhadap ekonomi, sosial dan politik / Nur Fadhlina Zainal Abedin and Dr Faridah Pardi - Zainal Abedin, Nur Fadhlina; Pardi, Faridah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Jenayah kewangan seperti penggubahan wang dan pengelakan cukai, telah menjadi ancaman besar kepada kemakmuran ekonomi sebuah negara. Kegiatan ini bukan sahaja menjejaskan asas pembangunan ekonomi yang mampan tetapi juga merosakkan struktur sosial akibat ketidakadilan, di mana akhirnya akan mempengaruhi kestabilan dan integriti sistem kewangan secara keseluruhan. Jenayah kewangan ini memberi implikasi langsung terhadap pendapatan dan perbelanjaan kerajaan melalui kehilangan pendapatan cukai. Akibatnya, pembangunan infrastruktur terhalang dan menjejaskan keadilan sosial serta melebarkan jurang ketidaksetaraan.