Perbandingan terhadap erotan didalam unjuran-unjuran yang digunakan di Semenanjung Malaysia / Muhammad Salim Mohammed Asari - Mohammed Asari, Muhammad Salim (1991)
Penekanan utama projek ini adalah untuk membuat perbandingan terhadap erotan bering dan jarak pada unjuran - unjuran yang dipilih yang juga merupakan unjuran yang digunakan di Semenajung Malaysia, samada secara langsung atau secara tidak langsung. Unjuran- unjuran tersebut ialah unjuran Universal Transvers Mercator ( LTTM ), unjuran Malayan Rectified Skew Orthomophic ( MRSO ) dan Cassini Soldner. Dari analisa yang dibuat didapati unjuran U7M dan unjuran MRSO tidak mempunyai erotan pada bering tetapi mempunyai erotan yang besar pada jarak. Kedua - dua erotan jarak dan bering ujud pada unjuran Cassini Soldner dan berkadar terus dengan jarak. Untuk satu ( 1 ) kilometer pertama nilai erotan pada jarak bagi MRSO adalah sebanyak 0.200 meter, manakala untuk unjuran LTTT1 menghasilkan erotan sebanyak 0.400 meter. Rajah dibawah menunjukkan beberapa nilai erotan pada jarak bagi unjuran yang dipilih :