Kemurungan dan kehidupan / Nur Alia Amirnordin ... [et al.]. - Amirnordin, Nur Alia; Abd Karim, Hilwana; Tengku Sulaiman, YM Tengku Sharifeleani Ratul Maknu (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Kemurungan ialah keadaan kesihatan mental yang serius yang boleh menjejaskan pelbagai lapisan masyarakat di seluruh dunia, termasuk individu yang bekerja. Ia boleh memberi impak yang besar terhadap kesejahteraan keseluruhan, jalinan hubungan dan prestasi seseorang di tempat kerja. Jika anda atau seseorang yang anda kenali sedang bergelut dengan kemurungan, adalah pentinguntuk mendapatkan bantuan dan meneroka strategi yang berkesan untuk mengurus dan mengatasi keadaan ini. Salah satu langkah dalam menangani kemurungan ialah mengakui dan menerima bahawa anda sedang mengalaminya. Kemurungan bukanlah tanda kelemahan atau kecacatan watak; ia adalah keadaan perubatan yang boleh dirawat. Bercakap dengan rakan yang dipercayai, ahli keluarga, atau mendapatkan bantuan profesional daripada ahli terapi atau kaunselor boleh memberikan sokongan dan bimbingan yang diperlukan dalam situasi yang mencabar.