Peranan NGO dalam usaha mencapai kemiskinan dan kelaparan sifar / Siti Maziah Ab Rahman - Ab Rahman, Siti Maziah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Di seluruh dunia, berjuta-juta orang masih hidup dalam kemiskinan dan kekurangan makanan. Dalam usaha untuk mencapai matlamat sifar kemiskinan dan kelaparan, pelbagai pihak memainkan peranan penting, termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO). NGO telah lama dikenali sebagai pemangkin perubahan sosial dan ekonomi, serta berperanan penting dalam membantu masyarakat yang memerlukan. Artikel ini membincangkan peranan NGO dalam usaha mencapai kemiskinan dan kelaparan sifar. Sebelum dibincangkan tentang peranan NGO, kita perlu tahu, siapakah NGO? Pertubuhan bukan kerajaan atau NGO adalah organisasi yang ditubuhkan untuk memperjuangkan suatu kepentingan awam dan bukannya individu atau komersial. Ia sinonim dengan istilah CSO (Civil Society Organization) dan organisasi sukarela. Penubuhan NGO mungkin tercetus daripada pengalaman, minat, idea dan semangat perjuangan yang kuat daripada individu atau kumpulan tertentu untuk dalam masyarakat.