Pemerkasaan golongan ibu tunggal di Malaysia: inisiatif kerajaan Malaysia demi pembangunan ekonomi yang lebih inklusif / Iza Faradiba Mohammad Patel ... [et al.]. - Mohammad Patel, Iza Faradiba; Osoman, Afidah; Wan Mohamad Rashdi, Wan Faridatul Akma; Md Rashid, Nurul Izzati (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Kemiskinan dan kelaparan adalah cabaran serius yang sedang dihadapi oleh masyarakat global, termasuk Malaysia. Dalam konteks ini, golongan ibu tunggal sering kali berada dalam kategori yang paling terdedah kepada risiko ini. Pemerkasaan mereka bukan sahaja penting untuk meningkatkan kualiti hidup mereka sendiri tetapi juga untuk membawa perubahan positif kepada generasi akan datang. Terdapat beberapa inisiatif di Malaysia yang dilihat mampu memperkasakan golongan ibu tunggal sebagai sebahagian daripada usaha membasmi kemiskinan dan kelaparan di Malaysia. Bantuan Sara Hidup (BSH) dan Bantuan Prihatin Nasional (BPN). Di Malaysia, Bantuan Sara Hidup (BSH) dan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) adalah inisiatif penting yang bertujuan untuk memberi bantuan kewangan kepada golongan yang memerlukan, termasuk ibu tunggal. BSH (sebelumnya dikenali sebagai BR1M) memberi bantuan tunai secara langsung kepada isi rumah yang berkelayakan berdasarkan kriteria pendapatan dan keperluan. Manakala BPN diperkenalkan sebagai respons terhadap kesan pandemik COVID-19 untuk memberi bantuan tambahan kepada rakyat Malaysia.