Bengkel Pengkatalogan: teknik perekodan bahan maklumat / Nurfaizah Kamarudin dan Norlida Ismailly - Kamarudin, Nurfaizah; Ismailly, Norlida (Perpustakaan Tun Abdul Razak, UiTM Sarawak, 2023)
Bengkel Pengkatalogan merupakan satu bengkel yang bertujuan untuk mendedahkan para pelajar Pusat Pengajian Sains Maklumat (PPSM), UiTM Sarawak semester 4 bagi kod kursus Introduction to Cataloging (IMD223) dengan teknik perekodan bahan maklumat. Bengkel ini bertujuan untuk mendedahkan kepada pelajar asas pengkatalogan, seperti jenis-jenis standard pengkatalogan yang berbeza, peraturan untuk menerangkan dan mengorganisasikan bahan, prinsip analisis subjek dan juga klasifikasi bahan. Pelajar yang menghadiri turut menerima latihan praktikal dalam pengkatalogan, dimana mereka akan dapat mengaplikasikan prinsip-prinsip yang dipelajari ke dalam contoh-contoh sebenar dan mendapatkan pengalaman praktikal dalam mencipta rekod bibliografi. Objektif utama bengkel adalah memberi pendedahan kepada pelajar berkenaan teknik perekodan bahan maklumat, mengetahui cara pemilihan titik akses, mengenali AACR2R sebagai salah satu piawaian pengkatalogan, dan juga memupuk semangat kerjasama berpasukan semasa bengkel dijalankan.