Kesan positif program pemerkasaan pemasaran digital kepada usahawan miskin tegar di Kelantan / Nur Haslina Ramli ... [et al.]. - Ramli, Nur Haslina; Zahari, Nor Sabrina; Mohd Hassan, Norsilawati; Luqman, Azyanee (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Salah satu objektif di dalam pertumbuhan ekonomi sesebuah negara adalah untuk mengurangkan jurang pendapatan dan menghapuskan kemiskinan. Isu kemiskinan merupakan satu isu global yang dihadapi oleh kebanyakan negara didunia. Di Malaysia masih terdapat negeri-negeri yang sentiasa dikaitkan dengan kadar kemiskinan yang tinggi. Kemiskinan sebenarnya merujuk kepada isi rumah berpendapatan kurangdaripada Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) manakala miskin tegar adalah keadaan di mana isi rumah berpendapatan kurang separuh daripada nilai PGK. Namun, nilai PGK berubah mengikut keadaan semasa. PGK ini digunakan sebagai pengukuran kepada status kemiskinan bagi sesuatu isi rumah yang berdaftar di dalam Sistem eKasih.