Formula ke arah kelaparan sifar: penanaman padi 5 musim dalam tempoh 2 tahun / Muhammad Nabil Haqiem Hisham, Nor Farah Nadirah Ahmad Noruddin and Nor’Aishah Hasan - Hisham, Muhammad Nabil Haqiem; Ahmad Noruddin, Nor Farah Nadirah; Hasan, Nor’Aishah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Beras merupakan makanan ruji bagi majoriti masyarakat di seluruh dunia terutamanya di Malaysia. Nasi, yang dihasilkan daripada beras, adalah hidangan utama dalam kebanyakan makanan harian. Ia menjadi sumber tenaga utama kerana kandungan karbohidratnya yang tinggi. Penanaman padi adalah salah satu sektor utama dalam industri pertanian negara (Gambar 1). Industri padi dan beras menyumbang kepada ekonomi negara melalui penyediaan pekerjaan kepada petani dan pekerja dalam sektor pertanian, penghasilan beras tempatan, serta pengurangan kebergantungan kepada import beras dari luar negara. Beras memainkan peranan penting dalam keselamatan makanan negara. Dengan adanya pengeluaran beras yang stabil dan mencukupi, Malaysia dapat memastikan bahawa rakyatnya sentiasa mempunyai akses kepada makanan yang mencukupi, terutamanya dalam menghadapi sebarang krisis makanan global. Penghasilan beras di Malaysia merupakan satu industri yang penting bagi memenuhi keperluan makanan negara. Namun, pengurangan hasil padi dan peningkatan permintaan beras selari dengan peningkatan populasi negara adalah isu yang membimbangkan kerana ia memberi kesan langsung terhadap keselamatan makanan dan ekonomi negara.