Kesan pencemaran ikan: adakah agenda sifar kelaparan (SDG) terjamin? / Nadiatul Syima Mohd Shahid - Mohd Shahid, Nadiatul Syima (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Cabaran global untuk masalah kelaparan dan ketidakpastian sekuriti makanan (” food in security”) adalah menjadi kebimbangan utama kesihatan awam sama ada di negara maju dan membangun. Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) adalah penting bagi memastikan sesebuah negara mencapai sasaran 2030 yang menggariskan sebanyak 17 matlamat. Antara matlamat yang perlu diberi perhatian adalah SDG 2 iaitu Sifar kemiskinan dan kelaparan. Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) 2 menekankan kepentingan menyediakan jaminan makanan dan pemakanan yang sihat kepada rakyat untuk agenda ’sifar kelaparan’.Maka, jaminan bekalan makanan yang secukupnya kepada rakyat yang semakin meningkat merupakan masalah yang perlu diberi perhatian.