Daging kultur: solusi untuk kemiskinan dan kelaparan / Nadzira Abd Gani ... [et al.]. - Abd Gani, Nadzira; Abd Aziz, Nursufea Arissya; Wan Ahmad, Wan Nur Asmaa’; Othman, Ahmad Azani (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Dalam era kemajuan sains dalam bidang bioteknologi, kita telah menyaksikan perkembangan pelbagai kaedah baru diterokai untuk menyelesaikan masalah manusia sejagat. Salah satu aplikasi bioteknologi ini ialah teknologi kultur sel yang telah memberikan sumbangan besar kepada kemajuan masyarakat. Kaedah kultur sel ialah proses pertumbuhan tisu atau sel bahagian tumbuhan atau haiwan yang dilakukan dalam persekitaran terkawal di luar badan organisma (in vitro). Sel ini kemudiannya diletakkan dalam medium yang kaya dengan nutrien yang menyerupai persekitaran semula jadi di dalam tubuh badan organisma induk. Hasilnya, sel-sel akan berkembang dan membeza lalu berubah menjadi tisu tanpa menggunakan tubuh asal haiwan atau tumbuhan induk.