Memupuk budaya sains dan teknologi dalam kalangan pelajar di SMK Sri Jempol / Nur Jannah Azman - Azman, Nur Jannah (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Pendedahan Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan mengenai senario terkini kelas aliran sains di sekolah luar bandar yang dikatakan semakin dijauhi pelajar menjadikan kapasiti sebuah kelas aliran sains di kebanyakan sekolah berkurangan daripada segi jumlah pelajarnya. Pelajar kita pada masa kini sering menganggap mata pelajaran Sains merupakan mata pelajaran yang sukar untuk dipelajari. Fobia terhadap mata pelajaran Sains perlu dihindarkan dari dalam diri pelajar dan diganti dengan rasa cinta terhadap subjek penting ini di sekolah. Permasalahan ini menjadikan Malaysia menghadapi kesukaran dalam memenuhi keperluan pekerjaan sektor sains dan teknikal menjelang tahun 2025, sekali gus menjadikan STEM sebagai antara bidang paling kritikal buat masa kini.