Jamaliyyat al-Lughatt al- ‘Arabiyyatt: Hampir Sama Tetapi Tidak Serupa Siri 1 / Nur Aini Ariffin - Ariffin, Nur Aini (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Bahasa Arab, dengan sejarah dan kekayaan budayanya yang panjang, merupakan salah satu daripada bahasa-bahasa dunia yang memiliki keunikan dan keindahan tersendiri. Keunikan ini tidak hanya terletak pada kekayaan kosa katanya atau pada struktur gramatikalnya, tetapi juga pada sistem sebutan huruf yang sangat khas. Salah satu aspek yang paling menarik adalah kemampuan bahasa Arab untuk menyampaikan makna yang sangat berbeza dengan hanya sedikit perbezaan dalam sebutan huruf. Terdapat banyak pasangan kata dalam bahasa Arab yang sebutannya mirip tetapi memiliki makna yang berbeza. Fenomena ini sekali gus menggambarkan keindahan dan ketelitian bahasa Arab serta menunjukkan betapa pentingnya aspek sebutan dalam bahasa ini.