Pusat Pengajian Kimia dan Alam Sekitar UiTM Cawangan Negeri Sembilan telah mengajurkan 3 minutes research presentation competion sempena Global Outreach Program 6.0, 2023 @ 3MRP@GOP6.0 / Norul Azilah Abdul Rahman … [et al.]. - Abdul Rahman, Norul Azilah; Musa, Mazni; Said, Nur Rahimah; Sheikh Mohd Ghazali, Sheikh Ahmad Izzadin (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Pada tarikh 22 Ogos 2023, hari selasa telah berlangsung 3 Minutes Research Presentation Competion adalah salah satu aktiviti dibawah Global Outreach Program 6.0, 2023 @ 3MRP@GOP6.0 anjuran pusat pegajian kimia dan alam sekitar UiTM Cawangan Negeri Sembilan. Pertandingan diakan pada pukul 2.15 petang hingga 3.50 petang bertempat di dewan kuliah 200 atau dikenali sebagai DK200. Seramai 10 orang peserta terdiri dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan empat universiti antarabangsa iaitu Telkom University, Universitas Negeri Malang (UM), Universitas Islam Indonesia (UII) dan Universitas Maritim Raja Ali Haji (UMRAH). Setiap universiti menghantar sebanyak 2 orang wakil. Program ini bertujuan untuk meningkatkan kemahiran berkomunikasi pembentang atau pelajar diperingkat global. Meningkatkan keupayaan pelajar menerangkan penyelidikan yang mereka buat dalam Bahasa paling mudah difaham oleh semua orang termasuk yang bukan bidang. Memupuk kreativiti pelajar untuk menerangkan keseluruhan penyelidikan dalam Bahasa paling ringkas iaitu 3 minit sahaja masa yang diberi.