Tekad perpaduan penuhi harapan / Suhaila Sharil - Sharil, Suhaila (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Pelangi indah tiba selepas hujan menyinari seorang wanita yang duduk di tepi bangku bersulamkan pisang goreng yang dikunyah perlahan-lahan memikirkan dan merenung ke dasar mengenai nasibnya selepas ini. Beliau adalah seorang wanita periang, ceria, suka beramah mesra, bergaul dengan rakan berlainan agama, namun dek kerana sesuatu yang terjadi dalam hidupnya ia mengubah seluruh kehidupannya. Itulah Islam yang menjadi agamanya selepas beliau meninggalkan agama Buddha kerana percaya bahawa ada satu kuasa yang lebih besar dari apa yang disembahnya sehari-hari. Nama asalnya adalah Lee Shing Zhe. Beliau dahulunya adalah seorang anak kepada orang ternama di tengah-tengah kota yang tidak pernah kedekut memberi harta kepada orang kurang berkemampuan. Namun disebabkan Lee Shing Zhe menyatakan keislamannya ketika beliau di universiti kerana terdengar ayat yang dibaca oleh Amina sahabatnya yang tinggal berhadapan bilik dengannya maka beliau telah mencari apakah itu Islam sehingga beliau telah dibuang keluarga. Itulah hakikatnya dalam mencari agama sepertimana Nabi Ibrahim alaihissalam mencari Tuhannya sedangkan bapa Nabi Ibrahim Ketika itu adalah orang yang membuat berhala.