Mari kita belajar kosa kata Mandarin yang mempunyai beberapa maksud / Dr. Siang Lay Choo - Siang, Lay Choo (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Apabila satu kosa kata mandarin bergabung dengan kosa kata yang lain, ia boleh memberi makna yang berbeza. Kosa kata yang akan diperkenalkan dalam artikel ini adalah seperti berikut: - makna kosa kata ini bergantung kepada perkataan atau kosa kata lain yang digabungkan bersama. Daripada contoh-contoh kosa kata yang diberikan, jelas dilihat bahawa setiap kosa kata bahasa mandarin boleh digabungkan dengan pelbagai perkataan atau kosa kata lain untuk menghasilkan pelbagai makna yang berbeza.