Kajian kemungkinan mendirikan stesen minyak di Kota Samarahan, pusat pentadbiran, bahagian ke-8 Sarawak - Hamid, Abdul Wahid; Yusuf, Abu Hassan; Abdillah, Azmee; Boini, Md. Zaini (1986)
Penubuhan Samarahan sebagai Bahagian Ke-8 negeri Sarawak akan menjadikan Muara Tuang (Di tukar nama menjadi Kota Samarahan sebagai sebuah tempat pentadbiran dan perniagaan), Bahagian Ke—8 merangkumi Lembah Samarahan yang mempunyai kawasan 86,170 hektar. Kota Samarahan terletak di Samarahan Tengah dan jaraknya 20 batu ataupun 34 Kilometer dari Kuching. Ia dihubungi oleh jalan tar (All weather bitumin road). Kedudukan Kota ini terletak di tepi sungai Samarahan di mana terdapat 6,000 orang penduduk tinggal di sini.