Industri perfileman tempatan di semenanjung Malaysia: kuantiti dan kualiti. Satu kajian (1957-1990) - Ismail, Azriah; Baba, R. Ismail; Abd. Kadir, Rohyzam; Roslan, Rosnah; Mohd. Diah, Samidiah (1988)
Penyelidikan ini akan neliputi secara umumnya masalahmasalah yang dihadapi oleh pengusaha-pengusaha filem khususnya di Semenanjung dalam mengeluarkan filem-filem yang bermutu dari berbagai aspek, ini termasuklah dari segi lakon layar, skrip, teknik-teknik penggambaran dan sebagainya yang dikaji bermula dari tahun 1957 hingga 1990.