Inverter (McMurray Bedford inverter) / Mohd. Shafawi Hashim and Rosli Jusoh - Hashim, Mohd. Shafawi; Jusoh, Rosli (1990)
Inverter menukarkan arus terus kepada arus ulang alik. Inverter biasanya digunakan untuk mengawal kelajuan motor aruhan, sistem pemanasan aruhan dan dimana sahaja apabila kita memerlukan arus ulang alik sedangkan hanya arus terus sahaja yang dibekalkan. Inverter kebanyakkanya digunakan di dalsm kenderaan seperti untuk pengangkutan udara, laut dan pengangkutan darat. Inverter juga digunakan di dalam alat converter dan cycloconverter.