Perisian hidrografi untuk kawasan pantai dan pelabuhan / Mohd Sapran Hosnan - Hosnan, Mohd Sapran (1991)
Dewasa ini terdapat banyak perisian-perisian komputer didalam membantu ker ja ukur hidrografi. Kebanyakkan perisian ini tidak begitu sesuai digunakan di Malaysia disebabkan unjuran-unjuran tidak menepati kehendak dimana pemetaan di Malaysia menggunakan unjuran MRSO sementara pencartaan pelayaran menggunakan unjuran UTM sedangkan perisian-perisian tersebut hanya menggunakan unjuran UTM. Selain daripada itu bidang kerja yang dilakukan oleh firma-firma ukur tempatan di Malaysia adalah terhad di kawasan pantai dan pelabuhan. Sebab-sebab di atas telah mendorong penulis membina suatu perisian kecil ukur hidrografi untuk kawasan pantai dan pelabuhan raenggunakan bahasa Quick Basic.