Disebalik keindahan cucuk sanggul - Hamid@Yusoff, Husnidar (1999)
Mengkaji tentang keindahan cucuk sanggul yang dimiliki oleh masyarakat Melayu , Cina Peranakan , Kaum Cetti dan Portugis. Membuat penyelidikan dan kajian mengenai sejarah emas serta perkembangannya di Malaysia dan mengenai pasti Kawasan yang pernah ditemui hasil artifek daripada logam emas . Mengetahui lebih mendalam jenis - jenis cucuk sanggul yang digunakan serta melihat perbezaan yang ada antara setiap jenis cucuk sanggul. Meninjau sepintas lalu terhadap penggunaan ragam hias pada cucuk sanggul samada dari segi penggunaan motif , reka bentuk sehingga kepada teknik serta bahan yang digunakan untuk membuat cucuk sanggul.