Teknik stensil sebagai hiasan barangan seramik - Mohammad, Rosidah (1996)
Matlamat utama tesis ini dihasilkan adalah sebagai memenuhi salah satu keperluan Diploma Senilukis dan Senireka. Tesis ini juga bertujuan untuk memberi pengetahuan dan penerangan mengenai stensil. Dengan terhasil tesis ini diharap dapat menjadi salah satu sumber maklumat bagi mereka yang ingin mengetahui dan mendalaminya. Saya memilih "Teknik stensil sebagai hiasan barangan seramik" sebagai tesis saya kerana saya dapati ia agak menarik dan cara penghasilannya agak mudah dan juga kos bahan-bahannya yang agak murah. Selain itu juga, tesis ini lahir adalah kerana ia merupakan satu dekorasi yang menarik. Tetapi, di bengkel Jabatan Seramik, saya dan pelajar-pelajar yang lain tidak berpeluang untuk mempelajarinya memandangkan alat kelengkapannya masih tidak mencukupi. Objektif saya yang lain adalah saya ingin memperkenalkannya semula memandangkan ia semakin dilupakan.