Chun: gerlis klasik dari negara China - Ahmed Hassanein Bey, Hasnida (1991)
Beberapa bulan yang lepas, perkataan "chun" seringkali menjadi siulan anak-anak muda untuk menyatakan maksud cantik, menarik atau indah kepada seseorang atau sesuatu sebagai gurauan mereka. Perkataan yang berasal dari dialek Cina ini,akhirnya telah menarik minat saya bagi mengaitkan perkataan ini dengan dunia seramik. Hasil dari rujukan, terdapat sejenis gerlis bernama Chun. Maka, berdasarkan pengetahuan ini ia dijadikan sebagai motif tajuk kertas kerja yang pertama ini.