Hubungan rekacorak kohlam dalam penghasilan senireka tekstil India - A. Rahman, Wahida (1991)
Hubungan rekacorak kohlam dengan penghasilan senireka tekstil India adalah meniadi tajuk tesis saya. Saya mengkaji serta menulis tajuk ini berdasarkan kesenian yang ditunjukkan oleh masyarakat India tidak kurang menariknya dengan kesenian Melayu di mana ia turut mempengaruhi corak kehidupan rnasyarakat Melayu khasnya dari seqi berpakaian. Rekacorak kohlam adalah satu lukisan di atas lantai yang biasanya dilukis oleh golongan wanita India di setiap pagi untuk upacara sembahyang, perayaan-perayaan mahupun sekadar menghiasi lantai halaman rumah mereka. Rekacorak - rekacorak kohlam ini terdapat dalam berbagai bentuk dan warna di bawah satu motif yang serupa serta mengandungi makna-makna tersendiri, manakala senireka tekstil"India pula tidak dinafikan ' kehebatannya dalam pengolahan rekacoraknya yang menarik dan unik. Di dalam tesis saya, ingin saya mengkaitkan kedua - dua rekacorak kohlam dengan rekacorak yang terdapat didalam penghasilan tekstil India terutamanya dalam pakaian mereka. Hasil yang didapati mereka mempunyai hubungan yang rapat yang saiing berkait baik dari segi pengambilan motif, pengolahan rekacorak, bentuk, warna serta rnakna yang simbolik. Ini diperolehi daripada beberapa kajian yang telah dibuat melalui beberapa buah buku rujukan, temubual orang perseorangan dan gambar-gambar yang diambil.