Pengalaman sebagai subjek dalam seni catan moden Malaysia - Wan Abdullah Thani, Wan Jamarul Imran (1992)
Perkembangan senilukis moden Malaysia yang bermula pada tahun 1930an iaitu sebelum negara mencapai kemerdekaan sehinggalah ke hari ini. Perkembangan awal dengan tertubuhnya beberapa buah kumpulan atau persatuan pelukis seperti Kumpulan Pelukis Cat Air Pulau Pinang, seterusnya Akademi Senilukis Nanyang, Wednesday Art Group, Angkatan Pelukis Semenanjung (Angkatan Pelukis SeMalaysia) dan Iain-lain persatuan senilukis selepas negara mencapai kemerdekaan sehinggalah mewujudkan sekolah-sekolah seni seperti Kajian Senilukis 'dan Senireka ITM dan juga Iain-lain sekolah seni persendirian.