Siswazah menganggur: satu tinjauan dan analisa / Ramizi Radzi, Mas Anuar Ayob, Mohd. Asri Ismail and Farid Suhaimi Md. Sikon - Radzi, Ramizi; Ayob, Mas Anuar; Ismail, Mohd. Asri; Md. Sikon, Farid Suhaimi (1992)
Masalah pengangguran bukanlah merupakan satu masalah yang baru dihadapi oleh dunia» Sejak daripada zaman kemelesetan yang panjang dahulu, masalah ini telah wujud. Namun begitu, masalah pengangguran siswazah yang melanda negara ini sejak kebelakangan ini telah benar-benar memberikan satu kejutan kepada negara Malaysia khasnya yang masih dalam era pembanggunan. Oleh itu, kertas projek ini cuba meninjau dan menganalisa segala sebab dan musabab yang membawa kepada wujudnya masalah ini. Faktor perancangan pendidikan yang tidak selaras dengan perancangan cjunatenaga di negara ini adalah merupakan sebab utama yang tnemungkinkan keadaan ini berlaku. Selain daripada itu, faktor sikap samada dari golongan siswazah samada pihak-pihak lain telah sedikit sebanyak memburukkan lagi keadaan yang telah sedia wujud. Namun begitu pihak kerajaan tidak bersikap 'lepas tangan' dalam menghadapi keadaan ini walaupun Kerajaan sedar bahawa keupayaannya untuk menyediakan peluang pekerjaan kepada golongan siswazah adalah semakin terhad disebabkan oleh masalah kelembapan ekonomi. iJerbagai program telah dianjurkan oleh kerajaan dalam usaha mengatasi maéalah pengangguran siswazah seperti Projek siswazah j.ani, yiswazah Nelayan, Skim Khidmat Sementara, dan okim Latihan Khas. Namun begitu, keberkesanan program-program ini adalah masih diragukah. uuma, apa yang pasti ialah, hanya aengan wujudnya keseaaran Islam di aalara diri siswazah ini sahaja akan dapat mengatasi masalah ini. Ini aaalah kerana, Islam telah sekian lama menggariskan segala bentuk tanggungjawab dan peranan seseorang individu itu. Maka, terpulanglah pada golongan siswazah sendiri untuk membuat penilaian dan mencari jalan penyelesaian masalah di masa depan.