Pengautomasian pengukuran-sistem ukur total/ Mohd Ayub Yaakub - Yaakub, Mohd Ayub (1992)
Kemajuan dalam teknologi komputer menyebabkan berlakunya perubahan prosidur kerja kepada semua profesion. Profesion Ukur Tanah juga tidak terkecuali daripada perubahan ini, terutamanya dalam menghasilkan satu s1stera pengautomasian pengukuran yang menyeluruh. Pengautomasian pengukuran yang dimaksudkan adalah raelibatkan pengukuran di padang, pengumpulan data, pemindahan data ke komputer, pemprosesan dan s'eterusnya pemelotan. Untuk tujuan projek ini, penulis telah menghasilkan perisian dari Pemungut Data Casio PB-1000, pemindahan ke konputer, pemprosesan, penukaran pemelotan. ke format perisian Autocad dan Satu ujian menggunakan data dari pengukuran dipadang telah dijalankan untuk menguji keberkesanan perisian yang dibentuk. Hasil dari uj ian ini menunjukkan perisian ini mampu dan berjaya memproses keseluruhan data mengikut kod butiran untuk kerja-kerja pemelotan.