Sistem maklumat tanah: kajian umum mengenai aspek perlaksanaan di Semenanjung Malaysia/ Mohamad Saufi Noor - Noor, Mohamad Saufi (1990)
Selaras dengan perkembangan teknologi masa kini, pelbagai agensi yang berurusan dengan maklumat tanah telah mula menggunakan sistem maklumat tanah. Walau pun begitu, penggunaan sistem tersebut adalah terhad di kalangan agensi-agensi tertentu sahaja. Bagi memenuhi matlamat projek ini, sejumlah data-data telah diperolehi dari pelbagai agensi yang terbabit untuk mendapatkan gambaran sebenar tentang perkembangan didalam penggunaan sistem dan juga permasalahan masa kini. Berdasarkan analisis, suatu pelunjuran telah dibuat berhubung dengan sistem, perundangan, tahap penggunaan sistem,perkhidmatan yang ditawarkan, kos dan juga kepakaran. Secara umumnya sistem yang sedang digunakan sekarang masih berbentuk ' Isolated System '. Peringkat perlaksanaan awal sistem maklumat tanah adalah tertumpu di kalangan agensi kerajaan dan juga badan-badan berkanun. Kemahiran didalam pengedalian sistem, kadar kos yang tinggi,dan juga perundangan adalah di antara faktor yang menghalang penggunaan sistem maklumat secara meluas di Semenanjung Malaysia.