Inspirasi hijrah kepada generasi muda / Professor Madya Dr. Azarudin Awang - Awang, Azarudin (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Peristiwa hijrah Rasulullah SAW dari Mekah ke kota Madinah adalah penting kerana dari situlah, agama Islam mula disebarkan ke seluruh dunia. Dalam perihal ini Al-Quran menghikayatkan kisah ini di dalam surah al Taubah ayat 40 yang bermaksud: “Kalau kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad) maka sesungguhnya Allah telah menolongnya, iaitu ketika kaum kaör (di Makkah) mengeluarkannya (dari negerinya Makkah) sedangkan dia salah seorang daripada dua (sahabat) ketika mereka berlindung di dalam gua. Pada ketika itu, dia berkata kepada sahabatnya: “Janganlah kamu berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita.” Maka Allah menurunkan ketenangan kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya. Dan Allah menjadikan seruan (syirik) orang-orang kafir terbawah (kalah dengan sehina-hinanya) dan Kalimah Allah (Islam) adalah yang tertinggi (selama-lamanya) kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”