Panduan ringkas hukum-hakam ibadat korban / Abdul Mukti Baharudin and Hajah Makiah Tussaripah Jamil - Baharudin, Abdul Mukti (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Saban tahun, pada 10 Zulhijjah umat Islam di seluruh dunia akan menyambut Hari Raya Eidil Adha. Sambutan ini diiringi dengan pensyariatan korban kepada umat Islam yang mampu melaksanakannya. Mereka dituntut untuk melaksanakannya bermula daripada 10 Zulhijjah sehinggalah 13 Zulhijjah. Amalan korban ini menjadi suatu ibadah yang amat dituntut untuk dilaksanakan. Oleh kerana berkorban adalah ibadat, maka sudah pasti ada garis panduan yang telah ditetapkan oleh syarak untuk melaksanakannya, dan ia perlu dipatuhi dan dilaksanakan dengan sebaiknya agar ibadat tersebut diterima oleh Allah SWT.