Transkrip temubual bersama Mejar (B) Haji Mahamad Basri Din PGB, Panglima Gagah Berani - Mohd Faisal, Muhamad Amirudin; Che Darus, Mohd Dzairil Azhar (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2018)
Temubual ini mengenai Mejar (B) Haji Mahamad Basri Bin Din (PGB) yang merupakan seorang pesara anggota Tentera Diraja Malaysia yang telah dianugerahkan dengan Pingat Gagah Berani (PGB) diatas semua sumbangan beliau yang telah berkhidmat untuk menentang komunis demi keamanan negara. Semua perbualan telah direkodkan bagi melaksanakan transkrip temubual Pendokumentasian Lisan (Oral Documentation) ini. Dua operasi yang telah direkodkan ialah Operasi lndera 1 iaitu pertempuran Sungai Liang pada 11 Januari 1974 dan Operasi lndera 2 iaitu pertempuran Sang Lee Estate pada 6 Disember 1974 dimana kedua-dua operasi ini, Mejar (B) Haji Mahamad Basri Bin Din (PGB) telah mengetuai pasukan Platun 4. Setelah ditemuramah, beberapa informasi tentang tragedi yang telah berlaku sepanjang kedua-dua operasi itu dilancarkan.