Nilai-nilai universal dalam Tamadun Islam / Noor Hidayah Kassim and Zanirah Mustafa - Kassim, Noor Hidayah; Mustafa@Busu, Zanirah (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2013)
Bab ini membincangkan persamaan nilai antara tamadun seperti nilai-nilai kepercayaan, kemanusiaan, akhlak, sebagainya. Bab ini juga membicarakan juga faktor interaksi antara tamadun seperti faktor keserasian antara tamadun, peperangan dan sebagainya.