Konsep Tamadun Islam / Dr. Mohd Nasir Ayub - Ayub, Mohd Nasir (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2013)
Bab ini membicarakan tentang konsep asas dalam tamadun Islam. Menjelaskan definisi tamadun, asas-asas tamadun, sumber tamadun Islam, matlamat tamadun Islam dan ciri-ciri khusus tamadun Islam.