Gunung Jerai: pasak utuh jelapang padi / Fathiyah Ahmad@Ahmad Jali ... [et al.] - Ahmad@Ahmad Jali, Fathiyah; Abdul Rahman, Azlan; Yusoff, Zaidi; Mohammed, Syakirah; Mohammed Ghazali, Asmadi (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2018)
Merekodkan keunggulan simbol Gunung Jerai kepada penduduk Kedah khususnya yang tinggal di sekitar kaki gunung tersebut. Puncak tertinggi di negeri Jelapang Padi ini yang berdiri teguh pada ketinggian 1,217 meter dari paras laut merupakan salah sebuah pelabuhan entrepot yang gemilang satu masa dahulu. Perbincangan bakal berkisar kepada tiga domain utama, iaitu sumbangan Gunung Jerai kepada nilai ekonomi, hidup dan alam sekitar serta signifikan kewujudannya kepada masyarakat sekitar, khususnya dan seluruh warga Kedah, amnya.