Penyediaan pelan keratan jalan dan pelan butiran secara berkomputer / Jafri Tukiman - Tukiman, Jafri (1992)
Sejak kebelakangan ini, perubahan yang pesat dalam teknologi maklumat melibatkan industri ukur dan pemetaan telah menggalakkan kemajuan dalam pembentukkan Pakej Ukur Kejuruteraan. Ini termasuklah pengautomasian dalam penyediaan profil jalan. Dalam tesis ini, satu perisian telah dibentuk bagi mengautomasikan proses penyediaan pelan profil jalan dan butiran. Perisian ini mengandungi empat (4) program utama merangkumi keratan rentas, keratan membujur, butiran dan pemprosesan data. Dengan perisian ini pelan-pelan boleh ditunjukkan di atas skrin dan/atau dipelot di atas kertas.