EXPLORACE PHY145 / Siti Azlina Rosli, Haslinda Abdul Hamid and Noorezal Atfyinna Mohd Napiah - Rosli, Siti Azlina; Abdul Hamid, Haslinda; Mohd Napiah, Noorezal Atfyinna (Unit Penerbitan Jabatan Sains Gunaan, 2024)
Sebagai persediaan peperiksaan akhir pelajar diploma pada Julai 2023, pensyarah Fizik dari Jabatan Sains Gunaan telah menganjurkan satu program berkonsepkan ilmiah dan interaktif kepada semua pelajar diploma yang mengambil kod kursus PHY145 dari Pusat Pengajian Kejuruteraan Awam dan Pusat Pengajian Kejuruteraan Elektrik pada semester Mac - Julai 2023. Program EXPLORACE PHY145 ini telah diadakan pada 14 Julai 2023 di beberapa checkpoint sekitar Kompleks Perdana di UiTM Cawangan Pulau Pinang. Program ini dirancang sebagai satu aktiviti pembelajaran luar kelas dan juga sebagai persediaan untuk menjawab soalan peperiksaan akhir serta memupuk semangat berpasukan dengan melibatkan pelajar “repeaters” dan pelajar baharu di dalam satu pasukan.