Fotografi merdeka / Marina Mokhtar and Suhaiza Hasan - Mokhtar, Marina; Hasan, Suhaiza (Unit Penerbitan Jabatan Sains Gunaan, 2024)
Satu pertandingan fotografi telah diadakan sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-56 tahun, yang telah dianjurkan oleh Unit Kebudayaan dan Kesenian, Hal Ehwal Pelajar, UiTM CAwangan Pulau Pinang. JSG mendapat Naib Johan dalam Pertandingan Fotografi Sempena Sambutan Kemerdekaan Peringkat UiTMCPP yg bermula pada 28 Ogos 2023. Tajuk : Salam Kemerdekaan 2023 | Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan. Jalur Gemilang Bendera Malaysia, Berkibar megah kebanggaan kita, Jabatan Sains Gunaan diberi nama, Jiwa merdeka semangat membara. Edisi Fotografi Merdeka 2023 kali ini diwakili 3 staf JSG daripada 3 bidang berbeza interprestasi warga J-S-G yg terdiri daripada 20 staf dengan 3 pecahan bidang (Pensyarah Fizik, Pensyarah Kimia & Staf Pentadbiran). Senyuman ceria mewarnai jabatan. Berbaju Makmal dengan latar belakang pemandangan sawah & bangunan interprestasi pendidikan Sains & Teknologi sangat penting untuk pembangunan kemajuan negara.