Pengajian Islam - Mohd Yusuf Ahmad (Penerbit Universiti Malaya, 2003)
Buku Pengajin Islam ini disusun sebagai panduan kepada pelajar-pelajar di institusi pendidikan tinggi swasta IPTS khasnya dan pembaca sekalian amnya. Antara isi yang dibincangkan ialah konsep Islam sebagai agama dan tamadun, epistemologi dan aksioalogi Islam, beberapa konsep dalam Islam, konsep budaya dan pelbagai isu semasa.