Amalan-amalan terbaik perpustakaan Open University Malaysia dalam menyediakan perkhidmatan kepada pelajar jarak jauh (ODL) tanpa kos tambahan - Shahril Effendi Ibrahim; Ahmad Munawar Mohmad Anuar (2011)
Kertas ini membincangkan tentang inisiatif-inisiatif yang dijalankan oleh Perpustakaan Digital Tan Sri Dr Abdullah Sanusi, Open University Malaysia (OUM) dalam menyedia dan mempromosi perkhidmatan perpustakaan kepada Pelajar Jarak Jauh (Distance Learners) mereka tanpa kos tambahan. Antara inisiatif-inisiatifnya ialah mengadaptasikan Web 2.0 seperti Facebook dan blog dan juga menggunakan sepenuhnya Open Source software seperti Drupal dan e-Prints. Kedua-dua konsep ini adalah pada dasarnya percuma dan efektif kepada Distance Learners. Kerjasama antara jabatan di dalam universiti iaitu Centre for Instructional Design & Technology (CiDT) dalam menyediakan pelbagai medium seperti Internet Radio (i-Radio) dan YouTube dalam mempromosikan perkhidmatan perpustakaan juga akan dibincangkan. Kertas ini juga akan menyediakan overview tentang institusi-institusi Open & Distance Learning (ODL) di Malaysia dan cabaran institusi-institusi ini dalam memenuhi kehendak maklumat (information needs) pelajar-pelajar mereka. (Authors' abstract)