Preliminary Study On The Status Of Education And Its Relationship With Knowledge Regarding Online Business Zakat - Muhammad Ridhwan Ab. Aziz; Mohd Asyraf Yusof; Mohd Nazri Mohd Noor; Mohamad Haji Alias (2022)
Sistem zakat atas talian adalah kaedah membayar zakat menerusi aplikasi perbankan atas talian. Zakat atas talian merupakan platform transaksi kewangan atas talian yang menghubungkan bank dalam pembayaran zakat dengan organisasi zakat. Platform inijuga merupakan sistem atas talian untuk aplikasi zakat yang dapat meningkatkan kecekapan pengumpulan dan pengagihan zakat. Zakat atas talianjuga dirancang untuk dapat menarik lebih ramai umat Islam untuk membayar zakat.Objektif artikel ini adalah untuk menerangkan dapatan awal kajian berkenaan taraf pendidikan dan hubung kaitnya dengan pengetahuan tentang zakatperniagaan atas talian. Metod kajian yang digunakan sepanjang kajian ini adalah kaedah kuantitatif melalui soalselidik kepada responden terpilih. Dapatan awal kajian ini menunjukkan bahawa taraf pendidikan mempunyai hubungan positif dengan pengetahuan tentang zakat.