Program dakwah Bahagian Pemulihan Al-Riqab, MAIS terhadap komuniti LGBT: satu tinjauan awal - Siti Solehah Mat Aleh; Noor Hafizah Mohd Haridi; Suriani Sudi; Khairul Hamimah Mohamad Jodi , (Pusat Pembangunan Penyelidikan, Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), 2020)
Fenomena LGBT menjadi isu global dan setiap tahun peningkatannya semakin serius. Isu LGBT cukup membimbangkan apabila sebahagian daripada kelompok LGBT adalah golongan terpelajar dan professional. Kumpulan minoriti ini perlu ditangani dan dibantu secara bijaksana agar mereka kembali kepada fitrah mengikut susur galur Islam yang sebenar. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengenalpasti program dakwah yang dilaksanakan oleh Bahagian Pemulihan Al-Riqab, MAIS terhadap golongan LGBT. Kajian ini mengaplikasikan kaedah kualitatif menerusi temubual dan analisis dokumen. Hasil daripada kajian ini, penulis mendapati bahawa telah banyak aktiviti atau program dakwah yang dilaksanakan oleh pihak MAIS terhadap golongan sasaran. Program dakwah dilihat suatu inisiatif awal untuk membantu komuniti LGBT dalam usaha menjalani kehidupan yang selari dengan tuntutan Syariat. Dakwah adalah satu program yang terancang dan boleh membawa kepada pengamalan dan penghayatan Islam dalam diri seseorang individu. Walaubagaimanapun tidak dapat dinafikan bahawa wujud pelbagai halangan dan cabaran dalam perlaksanaan program-program tersebut yang boleh menjejaskan matlamat yang ingin dicapai. (Abstract by authors)