Faktor-faktor Mempengaruhi dan Hubungannya dalam Penglibatan Wanita Muda dalam Persatuan atau Organisasi Bukan Kerajaan (NGO) di Daerah Kota Setar: Strategi dan Penyelesaian - Nur Naajla Shafyqa Abdul Mutalib (Open University Malaysia, 2020)
Penduduk di Malaysia telah mencecah lebih daripada 30 juta orang dan lebih kurang 6 Juta daripada jumlah tersebut merupakan golongan wanita muda yang berumur di antara 18 tahun hingga 40 tahun. Dalam tempoh rancangan Malaysia ke-9, kerajaan telah mengambil langkah untuk menyemak semula Dasar Wanita Negara dengan memberi keutamaan kepada isu-isu berkaitan dengan peluang, cabaran dan keperluan semasa dan masa hadapan wanita muda. Penambahbaikan dan strategi harus dibuat untuk mengarusperdanakan kesamarataan gender di setiap sektor. Penglibatan wanita muda amat penting dalam persatuan atau organisasi bukan kerajaan (NGO) dan ia adalah salah satu matlamat penting untuk memperkasakan wanita dalam pembangunan negara. Penyertaan wanita muda dilihat sebagai satu bahagian yang dapat menyempurnakan lagi usaha pembangunan negara. Secara umumnya kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor mempengaruhi dan hubungannya dengan penglibatan wanita muda dalam persatuan atau organisasi bukan kerajaan (NGO) di daerah Kota Setar. Kajian ini dilakukan untuk mendapat beberapa strategi yang boleh diketengahkan untuk mempengaruhi golongan wanita muda untuk lebih berminat dalam menyertai aktiviti berpersatuan atau organisai bukan kerajaan (NGO). Kajian ini turut melihat akan dapat menghasilkan maklumat yang tepat untuk melihat tahap penglibatan wanita muda dalam berpersatuan sebagai landasan yang amat berguna kepada Persatuan-persatuan Belia atau Organisasi Bukan Kerajaan (NGO) untuk memperbaiki tahap penglibatan berkenaan. Hasil daripada dapatan kajian ini memberi gambaran yang sebenar serta faktor-faktor mempengaruhi dan hubungannya dalam penglibatan wanita muda dalam persatuan atau badan bukan kerajaan (NGO) di daerah Kota Setar. (Abstract by author)