Penguasaan Pembelajaran Ilmu Tajwid dalam Kalangan Pelajar Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) - Masyuri Suhaimi (Open University Malaysia, 2019)
Kajian ini bertujuan untuk melihat Penguasaan Pembelajaran Ilmu Tajwid dalam kalangan pelajar universiti Malaysia Sabah kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL). Kaedah kajian yang digunakan ialah berbentuk kuantitatif dengan tinjauan terhadap 100 subjek telah dipilih dengan menggunakan persampelan bertujuan. Subjek dipilih daripada pelajar Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL) dan Fakulti komputeran dan Informatik (FKI) di Universiti Malaysia Sabah Kampus Antarabangsa Labuan. Alat kajian yang digunakan ialah soal selidik yang telah diubah suai mengikut kesesuaian kajian. Data dianalisis menggunakan kaedah statistik deskriptif. Hasil kajian mendapati bahawa penguasaan pembelajaran ilmu Tajwid tersebut menunjukkan hasil pada tahap sederhana tinggi. Sehubungan dengan itu, beberapa cadangan kajian telah dinyatakan. (Abstract by author)