Tahap Kecerdasan Emosi dan Kepuasan Kerja dalam Kalangan Penjawat Awam di Kota Kinabalu : Satu Tinjauan Awal - Mohd Azizul Rosun Khan (Open University Malaysia, 2020)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap psikologi dan prestasi kerja penjawat awam. Selain itu, kajian ini juga bertujuan mengenal pasti tahap kecerdasan emosi dan kepuasan kerja dalam kalangan penjawat awam di Malaysia. Pemboleh ubah kajian ini adalah kecerdasan emosi, kepuasan kerja serta jantina. Seramai 200 orang responden pelbagai gred jawatan dalam perkhidmatan awam terlibat dalam kajian ini. Pemerolehan data menggunakan teknik persampelan rawak mudah. Manakala reka bentuk kajian ini adalah bentuk deskriptif jenis tinjauan. Data-data mentah diproses menggunakan statistik deskriptif dan inferensi dengan berbantukan perisian SPSS versi 23. Statistik yang digunakan adalah min, peratus, sisihan piawaian dan Ujian t. Dapatan kajian akan dibincangkan secara empirikal berdasarkan hasil ujian statistik dan setiap satunya akan dipaparkan dalam bentuk jadual dan graf. Di akhir kajian ini nanti akan dikemukakan cadangan –cadangan kajian masa depan. Cadangan adalah berdasarkan dapatan hasil kajian yang dilaksanakan yang akan memberi gambaran yang lebih jelas kepada pengkaji-pengkaji akan datang untuk menjalankan kajian dalam bidang yang sama. (Abstract by author)