Pencegahan Hudud (hukuman tetap) keatas keraguan dan pertikaian mengenai apa yang diragui dan apa tidak - Husni, Ahmad Muhammad; Muhammad Husni, Amin (Zes Rokman Resources (2131022-P), 2022)
Hukum Hudud (Hukuman tetap) dan Qisas (Pembalasan) dianggap sebagai jenayah paling berbahaya yang lazim dalam Masyarakat Islam. Kerajaan menentukan bagi setiap jenayah dan pesalah jenis dan jumlah hukuman. Di antaranya terdapat jenayah yang tidak menerima pengampunan atau pengecualian jika tidak ada keraguan atau kekeliruan dalam kes itu. Walaupun begitu, Syariah telah menetapkan peraturan dan peraturan yang tidak membenarkan pelaksanaan hukuman ini melainkan jenayah itu boleh dibuktikan di luar keraguan munasabah dan jenayah itu patut dikenakan hukuman tertentu.; ini kerana adanya maksim yang mengatakn "hudud hendaklah dicegah apabila terdapat keraguan". Para fuqaha bersepakat mengenai perkara tersebut yang berakar dari perkataan dan perbuatan Nabi (saw) dan juga para sahabatnya. Maksim itu juga berkaitan dengan Maksim Perundangan Islam seperti "Seseorang dianggap tidak bersalah melainkan dibuktikan bersalah" dan "Kepastian tidak boleh hilang kerana keraguan". Keraguan itu mungkin berkaitan dengan tonggak jenayah atau bukti atau keadaan sekeliling. Oleh itu, berdasarkan maksim "hudud hendaklah dicegah apabila terdapat keraguan", adalah untuk hakim menyiasat dan mengesahkan bahawa jenayah itu patut dihukum.; jika terbukti terdapat keraguan dalam kes itu sama ada dari salah satu rukunnya atau keterangannya, maka hakim hendaklah sedaya upaya mengenepikan hukuman dan meringankan ‘ta’zir’nya. (hukuman berdasarkan kuasa budi bicara hakim).