Kekuatan tanah dari perspektif geofizik - Ramli, Ahmad Bukhari; Kasa, Anuar; Mohd Nayan, Khairul Anuar (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah dan kurnia-Nya atas nikmat kesihatan, semua kemudahan, serta peluang, diizinkan-Nya untuk kami menyiapkan buku ini. Jutaan terima kasih kepada Prof. Dr. Mohd Raihan Taha atas bimbingan, perkongsian ilmu, teguran dan nasihat sepanjang pelaksanaan buku ini. Terima kasih juga saya ucapkan kepada pihak UKM dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia atas biasiswa Mybrain15 yang banyak membantu memudahkan kewangan untuk saya menjalani kehidupan mencabar sepanjang waktu tersebut. Terima kasih juga kepada pihak JKR Malaysia dan kontraktor-kontraktor terlibat yang memberikan keizinan dalam berkongsi maklumat data dari kaedah konvensional. Tidak lupa juga pustakawan dari Perpustakaan Tun Seri Lanang dan Lingkungan Kedua yang membantu dalam mencari jurnal-jurnal dan bahan rujukan yang terpilih. Terima kasih juga diucapkan kepada rakan-rakan kerana bekerjasama dalam buku ini dan masih menjalin persahabatan yang baik iaitu Khairul Zamil, Murad, Nor Faizah Bawadi, Noor Adila Omar, Nasuha dan Kowstuba. Ribuan terima kasih sekali lagi kepada semua pihak yang terlibat secara langsung ataupun tidak langsung dalam proses menyiapkan buku ini. Hanya Allah SWT sahaja yang mampu membalas kebaikan kalian semua dengan sebaik-baik balasan. Akhir sekali, semoga buku ini dicatatkan sebagai amal kebaikan yang dikira sebagai ibadah di sisi Allah SWT. Secara keseluruhan, terdapat lapan bab yang diketengahkan dalam buku ini, iaitu Persoalan Berkaitan Kekuatan Tanah, Asas Perambatan Gelombang, Kaedah Aktif dan Pasif, Analisis Gelombang, Pola Gelombang Ricih dan Konvensional, Perbandingan Kekuatan Tanah, Kekuatan Tanah Secara 2D dan 3D, Contoh Pembinaan Kekuatan Tanah 3D dan Perspektif Masa Hadapan. Penerbitan buku ini dibiayai sepenuhnya melalui Dana Penerbitan Buku (DPB-2021-017).