Motivasi dalam peribahasa Melayu - Ismail, Mohamad Zuber; Johari, Arina (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2022)
Artikel ini mengupas tentang motivasi yangterdapat dalam peribahasa Melayu. Motivasi dapat difahami sebagai suatu usaha gerakan tindakan atau tingkah laku seseorang untuk mencapai matlamat yang disasarkan. Motivasi berkait dengan tiga aspek yang menggerakan atau memberi daya terhadapnya, iaitu (i) keadaan yang mendorong tingkah laku, (ii) tingkah laku yang didorong oleh sesuatu keadaan, dan (iii) tujuan daripada tingkah laku tersebut. Dalam peribahasa Melayu, didapati motivasi mempunyai perkaitan yang signifikan dalam memancar dan meyerlahkan kata bertujuan membangunkan minda dan pemikiran ke arah yang positif. Hal ini demikian juga disebabkan masyarakat Melayu tradisi menjadikan peribahasa yang mempunyai unsur motivasi sebagai panduan dan prinsip hidup dalam mendepani kehidupan yang oenuh onak dan ranjau berduri pada ketika itu.