Leksis Gender Kekeluargaan dalam Novel Terpilih A. Samad Said: Kajian Analisis Komponen Makna - Saimon, Aminnudin (Kulliyyah of Languages and Management, 2022)
Novel merupakan wadah untuk menyampaikan pengalaman atau pengamatan seseorang terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa. Penyelidikan ini dijalankan bertujuan untuk menerangkan makna leksis gender kekeluargaan dalam novel terpilih A. Samad Said. Masalah yang dikaji dalam penyelidikan ini ialah kebanyakan pengguna bahasa mengetahui penggunaan leksis gelaran kekeluargaan, namun makna sesuatu leksis kekeluargaan kurang difahami. Dalam penyelidikan ini juga memaparkan dua objektif yang utama, iaitu mengenal pasti leksis gender kekeluargaan dalam novel A. Samad Said dan menganalisis leksis gender kekeluargaan dalam novel A. Samad Said menggunakan teori analsis komponen. Hasil penyelidikan mendapati bahawa leksis gender lelaki kekeluargaan merupakan leksis gender yang paling banyak digunakan, iaitu sebanyak 833, diikuti leksis gender perempuan sebanyak 499 dan leksis gender neuter sebanyak 80. Komponen makna leksis gender kekeluargaan yang mempunyai komponen makna yang hampir sama juga dapat dirungkaikan seperti leksis ‘bapa’, ‘ayah’, dan ‘bapak’.