Memperkenalkan ‘Intelligent Design’ sebagai model Islamisasi sains - Sobri, Muhammad Asrie; Ahmad Ziadi, Muhammad Fashan; Nik Abdullah, Nik Md. Saiful Azizi (2022)
Sains Barat Moden berteraskan falsafah materialisme atau metodologi natural, menolak sebarang unsur bukan material sebagai penjelasan bagi fenomena natural membawa kepada penolakan terhadap Tuhan dan hakikat bahawa alam ini adalah ciptaan-Nya yang tentu berlawanan sama sekali dengan konsep Islam dan hakikat sebenar kewujudan. Maka terdapat keperluan yang sangat tinggi untuk melakukan proses Islamisasi terhadap sains dengan menyediakan kurikulum yang lebih koheren dengan sudut pandang Islam terhadap hakikat kewujudan dan alam. Konsep ‘Intelligent Design’ yang diketengahkan sekumpulan ahli sains barat yang menolak falsafah materialisme dan metodologi natural dan menegaskan kewujudan ‘minda intelek yang bukan material sebagai penjelasan terbaik bagi fenomena natural’, merupakan model terbaik dan paling hampir dengan konsep Islam. Artikel ini bertujuan memperkenalkan konsep ini sebagai model proses Islamisasi Sains dalam rangka mewujudkan kurikulum sains yang bersesuaian dengan sudut pandang Islam terhadap kosmos dan fenomena natural. Menerusi kajian yang berteraskan metodologi kualitatif berasaskan analisis dokumen ini, pengkaji mendapati bahawa pendekatan ‘Intelligent Design’ memenuhi kriteria untuk menjadi model Islamisasi sains. Kajian ini mencadangkan supaya pendekatan tersebut dijadikan model kurikulum sains yang selari dengan epistemologi dan nilai Islam di samping menambah baik beberapa unsurnya. Dapatan-dapatan kajian ini membuka satu jalan baharu bagi proses Islamisasi sains terutama dalam rangka membentuk kurikulum dan metodologi pendidikan baharu berteraskan epistemologi dan nilai Islam serta menyumbang ke arah pengukuhan gerakan Islamisasi Ilmu Kemanusiaan.