Falsafah Pendidikan Kebangsaan paradigma J.E.R.I.S.A.H membina insan sejahtera bertaqwa: perspektif kepimpinan pendidikan dan guru-guru = National Philosophy of Education the J.E.R.I.S.A.H paradigm of building pious prosperous people: the perspective of educational leadership and teachers - Salleh, Mohamad Johdi (Asian Scholars Network (ASNet), 2022)
Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan hasil kajian emperikal yang menganalisis efisiensi Falsafah Pendidikan Kebangsaan membina Insan Sejahtera Bertaqwa. Objektif tertumpu kepada sentisis komprehensif FPK komponen J-Jasmani, E-Emosi, RRohani, I-Intelek, S-Sosialisasi, A-Adab, dan, H-Hamba Allah-Khalifatullah - akronim J.E.R.I.S.A.H. Kajian kuantitatif ini menggunakan soalselidik dimensi JERISAH skala 6-Likert sebagai instrumen pengumpulan data daripada responden dipilih melalui kaedah convenient sampling melibatkan 248 orang kepimpinan pendidikan dan guru-guru terlatih pelbagai pengkhususan dan pengalaman pendidikan seluruh Malaysia. Mereka sedang mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Pendidikan Sesi 2018-2021 kendalian Kulliyyah Pendidikan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia di kampus Gombak, Kuantan dan Pagoh. Dapatan kajian menunjukkan majoriti responden ‘Sangat Setuju’ bahawa FPK-JERISAH berketerampilan membina Insan Sejahtera holistik universal dengan mencapai purata min 5.5490. Respon tertinggi adalah dimensi Hamba Allah-Khalifatullah min 5.8186, kedua Rohani min 5.7686 dan ketiga Emosi min 5.6471. Sentisis kajian membuktikan bahawa FPKJERISAH berwibawa membina Insan Sejahtera Bertaqwa progresif, inovatif dan professional. Hasil kajian bermanfaaat kepada penggubal, peneraju, dan pelaksana pendidikan sarwajagat. Semua pihak terlibat perlu mengamalkan FPK paradigma JERISAH untuk menjana insan sejahtera bertaqwa yang berilmu seimbang, beradab, amanah, dan, berketerampilan cemerlang di persada nasional dan internasional demi merealisasi Dasar Pembangunan Malaysia Maju 2030 dan seterusnya menelusuri kepimpinan pendidikan sepanjang hayat melampaui abad ke-21.