Apakah risiko pesakit kencing manis berpuasa di bulan Ramadan? - Che' Man, Mohamad; Che Alhadi, Shahidah (Malaysian Integrated Medical Professionals Association, 2022)
Puasa bulan Ramadhan adalah salah satu rukun Islam yang wajib dijalankan oleh setiap ummat yang beragama islam yang sihat tubuh badan. Akan tetapi, bagi mereka yang sakit, Islam mengharuskan pesakit meninggalkan puasa jika tidak mampu dilakukannya.